На 20 ноември 1945 започва Нюрнбергския процес

Нюрнбергския трибунал или Нюрнбергските процеси са  съдебни дела  срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста  по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат в германския град Нюрнберг от 1945 до 1949 г

2010-11-20 13:19:59
На 20 ноември 1945 започва Нюрнбергския процес
Нюрнбергския трибунал или Нюрнбергските процеси са  съдебни дела  срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста  по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат в германския град Нюрнберг от 1945 до 1949 година.

Първият и най-известен е Процесът срещу основните военни престъпници пред Международния военен трибунал, на който са обвинени 24 от най-известните лидери на Нацистка Германия. Той протича от  20 ноември 1945 година до 1 октомври 1946  година.
Втория процес е по-малък и е процес за военни престъпления, воден от Нюрнбергския военен трибунал на  САЩ. В този процес е включен и така наречения Докторски процес.

Присъдите на Международния трибунал в Нюрнберг   осъждат не само нацизма, но и милитаризма, поне този на победените. „Процесът на века“ , както и тези на Нюрнбергския военен и на Токийските трибунали срещат широк отзвук сред много народи, като дават и тласък на международното наказателно право.

На „Лондонската конференция“ проведена от 27 юни до 8 август 1945 година  СССР, САЩ, Великобритания и Франция приемат „Лондонското споразумение“ („Нюрнбергска харта“), неразделна част към което е Уставът (статут) на Международния военен трибунал. Впоследствие към споразумението се присъединяват 23 държави (според други източници 19).

С резолюция от 11 декември 1946 година  Общото събрание на ООН потвърждава принципите на международното право, залегнали в устава.

На 20 август 1945 година  е публикуван първият списък с обвиняемите, състоящ се от 24 политици, военачалници и идеолози на националсоциализма. Процесът има огромно значение за осъждането за пръв път за военни престъпления. В последните дни на войната Хитлер, Химлр и Гьобелс се самоубиват. За разлика от тях обаче повечето от най-активните държавни ръководители и партийни дейци попадат на подсъдимата скамейка.

От деня на завършването на Втората световна война, до началото на процеса минават малко повече от шест месеца. За това време били разработени устав, правила и процедури на Международния съд, събрани са и са систематизирани основните доказателства на обвинението, съставено е обвинителното заключение.
Обемът на доказателствения материал, представен от обвинението бил огромен. Трибуналът трябва да прегледа повече от 3,000 документа, да разпита около 200 свидетеля, включително маршал Фридрих Паулус. Изправянето на маршала на скамейката се оказва един от най-драматичните епизоди на процеса. Всички подсъдими, намиращи се на подсъдимата скамейка,  които считали,  че Паулус е загинал в Битката при Сталинград, били потресени,  когато той се изправя,  за да свидетелства срещу тях. Съдът приема и около 300 писмени показания.

Първият и единствен процес от Международния военен трибунал се провежда в Нюрнбергската съдебна палата (Дворец на правосъдието). Всички прозорци на залата са били зазидани и напълно е отсъствала дневна светлина. Залата е от тъмно зелен мрамор. На стените има барелефи  -  символи на правосъдието. По време на процеса стенографите били сменявани на всеки 25 минути. Кинооператори и фотографи от цял свят правели снимки, през специално направени стъклени отвори в стената, извършвал се и звукозапис.

Съдебният процес започва на  20 ноември 1945 година  и завършва на 1 октомври 1946.  Трибуналът провежда 403 съдебни заседания, стенографирани в 20 228 страници в руския вариант.

Германските лидери се държали непринудено и спокойно. Те приказвали помежду си, пишели бележки на адвокатите си, водели пространни бележки от разпитите на свидетелите. Основните обвинения били:

Планове на нацистката партия:

Използване на нацистката партия за агресия срещу суверенни държави, агресивни действия срещу Австрия и Чехословакия, нападение срещу Полша, агресивна война срещу целия  свят, нашествие в СССР, в нарушение на „Договор за ненападение между Германия и СССР“, от 23 август 1939 година, съвместно с Италия и Япония  - агресивна война срещу САЩ.

Престъпления срещу мира:

Всички обвиняеми сами или съвместно са участвали до до 8 май 1945 година  в „Престъпления срещу мира  - планиране, подготовка, иницииране и разпореждане на агресивна война в нарушение на международни закони и споразумения; конспирация за извършване на тези престъпления“.

Престъпления срещу човечеството:  убийства, изтребления, депортация, поробване на цивилно население преди или по време на война; преследване по политически, расови или религиозни причини, независимо дали са извършени в нарушение на националното законодателство. Обвиняемите са провеждали политика на преследване, репресии и изтребление на враговете на нацистката диктатура и правителство. Убиване и изтезания на  хора без съд и присъда.


Военни престъпления: Нарушаване на законите на войната, убийства, депортации и принудителен труд на мирно население и военнопленници, разрушаване на селища без военна нужда. Трибуналът търси индивидуална отговорност от лидерите, организаторите, подстрекателите и съучастниците за осъзнато участие в създаването на система на беззаконие, несправедливост и жестокост, срещу всички законни и морални принципи на цивилизования свят. Убийства и жестоко отношение към хора в окупираните територии и по море. Използване на населението на окупираните територии за роби и др.Убийства и жестоко отношение с военнопленници и военнослужещи, с които Германия се намира в състояние на война,  а също така с хора плаващи по море.Разрушения на градове и села без военна необходимост от това. Германизация на окупираните територии.


Присъди


На смърт чрез обесване:


Мартин Борман (задочно)

Ханс Франк

Вилхелм Фрик

Алфред Йодл

Ернст Калтенбрунер

Херман Гьоринг

Вилхелм Кайтел

Йоахим фон Рибентроп

Алфред Розенберг

Франц Заукел

Артур Цайс-Инкварт

Юлиус Щрайхер



Доживотен затвор


Валтер Функ

Рудолф Хес

Ерих Рьодер



Карл Дьониц (10 години)

Константин фон Нойрат (15 години)

Балдур фон Ширах (20 години)

Алберт Шпеер (20 години)


Освободени

Ханс Фритче

Франц фон Папен

Ялмар Шахт

                              



Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия